Snötvätta din matta

Snötvätta din matta

ATT SNÖTVÄTTA MATTAN ÄR EN EFFEKTIV OCH EKOLOGISK METOD

Mattan är ett ganska mångsidigt inslag i heminredning. Oavsett om det är en inomhus- eller utomhusmatta är det viktigt att hålla den i gott skick. När mattor tvättas regelbundet förlängs deras livslängd. Det finns en mängd olika rengöringstekniker, allt från dammsugning till vatten- och snötvätt. Det är bekant för en del att ta ut sina sängkläder i frosten, men mattor kan också rengöras i den kalla frosten. Snötvättningen av mattan lämpar sig naturligtvis speciellt för det nordliga klimatet och tvätten kan göras på till exempel ull- och bomullsmattor. Det känns vettigt att snötvätta mattor, särskilt stora mattor som blir stela när de tvättas med vatten, väger mycket när de är våta och torkar långsamt. Passar inte snötvättning? Läs då istället vårat inlägg tvätta matta som handlar om hur man tar hand om och tvättar sin matta. 

SNÖTVÄTT STEG FÖR STEG

Att snötvätta mattorna gör mattorna rena, ljusa och fräscha. Snön tar död på bakterier och tar bort djurhår från mattor. En frostig vinterdag är den bästa tiden att snötvätta dina mattor: kall frostsnö är lätt och lös och gör inte mattorna så fuktiga. Mattor bör tvättas två gånger om året. På sommaren kan tvätten göras till exempel i en allmän matt-tvättplats. På vintern är snötvättning ett ekologiskt, enkelt och tyst alternativ till vanlig tvätt. När du snötvättar dina mattor får du också frisk luft och effektiv träning.

ATT KOMMA IGÅNG BÖR GÖRAS NOGGRANT

Innan du tar mattor till gården är det en bra idé att dammsuga mattan. Detta tar bort smuts och ger den en bra start innan du lägger mattan i snön. Ett annat alternativ är att stampa mattorna på ett mattställ med en dedikerad mattpiska. När ytdammet har tagits bort är det lämpligt att hänga ut mattan på ett mattställ eller räcke en stund. När mattorna står utomhus kyls de ner och snön smälter inte så lätt på deras yta när de tvättas. Uteluften fräschar också upp mattorna. När mattor känns svala kan de placeras på ren frostig snö. Om ett rent och jämnt område med snö inte är tillgängligt kan snötvättning av mattorna även göras på ett mattställ.

SJÄLVA TVÄTTEN OCH RÄTT SORTS UTRUSTNING

När mattan vilar i den frostiga snön kan du strö ren snö på dem. Om du tvättar den på ett mattställ kan du lägga snö på båda sidor av mattan med en borste. Därefter borstas eller skakas snön noggrant bort från mattans yta, det tar med sig damm och smuts av från mattan. Vänd mattan för att låta andra sidan få sig en omgång borstning också. Du bör välja en borste efter typ av matta, det är viktigt att borsten är ren och inte skadar mattans yta. Snötvättningen av mattan görs bekvämt med en långskaftad, högkvalitativ borste. Båda sidorna av mattan bör behandlas för att avlägsna smuts och damm.

EN VIKTIG FINISH FRÄSCHAR UPP MATTORNA

När mattorna väl är snötvättade ska de få fräschas upp en stund. Mattorna får en ren doft av frisk luft. Efter tvätt är mattorna något fuktiga. När de tas inomhus bör mattorna fortfarande torkas på en varm plats innan de läggs på golvet. Ett bra ställe att torka mattor på är på ett varmt badrumsgolv eller placerat luftigt över en stol eller två för att lufttorka. Det är viktigt att mattorna inte används direkt innan de har torkat. Kall frostad luft kan skada din mattpiska, så av denna anledning är det en bra idé att hålla mattpiskan inomhus när den inte behövs för att piska ur mattorna.

ETT EKOLOGISKT ALTERNATIV FÖR ATT TVÄTTA MATTOR

Det nordliga klimatet ger stor möjlighet till ekologisk rengöring av mattan. Att snötvätta mattan är framgångsrik utan starka tvättmedel, varav många kan vara skadliga för naturen. Tvättningen är enkel, eftersom snöröjningen av mattan lyckas så länge det finns ren snö. Det är vettigt att snötvätta mattorna ett par gånger om året, till exempel de första och sista frostiga dagarna av en lång vinter.

ETT EKOLOGISKT SÄTT ATT STÄDA

Om tvätten gjordes med vatten skulle det förbruka många liter vatten för att få bara en matta ren. Snötvätt kräver däremot inte att man använder vatten alls. Snötvätt av mattor kräver inte heller att tunga mattor med bil transporteras långt till tvättplatsen, utan kan till exempel göras på bakgården. Allt du behöver för att tvätta är en borste och en mattpiska. Att piska mattor istället för att dammsuga sparar också elanvändning.

GIFTFRI OCH ENKEL TVÄTT

När du tvättar mattorna i snön krävs det ingen användning av tvättmedel sparar du pengar till annat. Snötvätt är ett effektivt sätt att ta bort oönskad lukt och damm, och hård frost tar också naturligt död på de flesta oönskade loppor och vägglöss. Att snötvätta en matta går relativt enkelt och snabbt, jämfört med att tvätta med vatten i en matt-tvättplats, där blöta mattor ofta torkar långsamt. Även om snötvätt av mattor är effektivt tar det inte bort de tyngsta fläckarna. Känsliga material tål inte heller snötvätt. Om mattan är märkt med vattentvätt bör den hanteras med särskild försiktighet och den bästa lösningen är att ta mattan till en professionell tvättare. har du fått ett kaffefläck på matta, läs detta. Du kan också läsa vidare lite på hur man kan rengöra sin matta 



2023-01-16

Mattor

Rum

Färg

Storlek

Stil

TC Home

Kundservice

Information

SvenskaNorskSuomiDanskEnglishDeutschDeutsch (Österreich)NederlandsNederlands (België)FrançaisFrançais (Belgique)EspañolItalianoPolskiEnglish/EUDeutsch (Schweiz)Magyar (Hungary)