Tvätta matta

Tvätta matta

Tvätta matta hemma

Hur tvättar man mattor själv? 

Det viktiga när du tvättar din matta hemma är att veta vad just din matta tål och inte tål. Finns det mattor i ditt hem så ska man se till att rengöra de på rätt sätt. Läs på anvisningarna för att se vilka metoder som går och inte går bra. Tvätt metoden som du kommer att använda är väldigt viktigt. Se till att du har rätt rengöringsmedel och du följer instruktionerna så att du inte skadar din matta. Om du använder vatten måste du se till att det inte är för varmt vatten då det kan vara dåligt för mattan. Vid användning av rengöringsmedel måste detta tas bort noggrant efteråt. Sist men inte minst, din matta måste torka ordentligt. 

Tvätta mattor med dammsugare

Att dammsuga är metoden som går fortast när det kommer till att rengöra en matta. Det blir lätt att det ligger partiklar som du inte ser och som över tid har gjort din matta smutsig och fått mattan att nästan tappa färg. En nyare dammsugare kan ha fler funktioner som kan vara till fördel när man rengör sin matta. Exempel på detta är att de kan använda sig av ånga för att hjälpa dig få bort smutsen från din matta. Vissa har en borste i dammsugaren som gör att man kan tvätta mattan med schampo. Alla dammsugare är olika så läs på din hur just den funkar. 

Tvätta matta i tvättmaskin

Nu är det viktigt att du vet vad din matta tål eller inte. Därför ska du alltid läsa anvisningarna på din matta. Om du lägger in fel matta i tvättmaskinen kan resultatet bli dåligt. 

Några saker att tänka på är att kolla om din tvättmaskin är kraftfull och tillräckligt stor för att kunna klara av din matta. Därför är det också är viktigt att veta storlek på din matta. 

Tvättmedlet är också en viktig sak att tänka på. En del tvättmedel kan förstöra din matta. 

Det är viktigt att du tänker på vilket tvättprogram och temperatur du använder. Tvätta den på en låg temperatur då du inte vill att mattan skall skadas, vilket annars kan hända. 

Handtvätt är också ett bra alternativ. Återigen, kolla så att din matta tål det. 

När den är klar i tvättmaskinen skall du låta den torka ordentligt innan den läggs ut på golvet. 

Är du osäker om din matta tål att tvättas i tvättmaskin eller om tvättmaskinen tål att tvätta mattor så kolla alltid med din återförsäljare.

Tvättmedel för mattor

När det kommer till vad för typ av tvättmedel man skall ha kan du använda dig av följande. Mattschampo, som är framtaget för att använda just mattor. Pulvertvättmedel är också ett alternativ. Ett milt flytande tvättmedel eller vanligt diskmedel fungerar också. Du gör detta på bästa sätt genom att först testa medlet. Börja med att hälla lite medel på en liten del av mattan för att se att mattan inte blir missfärgad samt förstörs. 

Tvätta matta med såpa

Detta är ett mer skonsamt sätt att göra rent din matta på än att slänga in den i tvättmaskinen. Första steget är att ta en mild såpa och blanda ihop med ljummet vatten. Lägg blandningen på mattan där det är smutsigt och skrubba försiktigt. Tanken är att blandningen skall komma så djupt in i mattan som möjligt för att lösa upp fläcken eller smutsen. Sedan är det viktigt att du sköljer rent mattan med vatten och får bort allt rengöringsmedel, detta kan annars vara negativt för mattan.

Tvätta matta med ångtvätt

Detta sätt kommer att ta bort fläckar och smuts genom att använda ånga vilket kommer att lösa upp fläcken från mattan. Det första du skall göra är att göra rent mattan med hjälp av en dammsugare. Sen tar du fram din ångmaskin, här är det viktigt att du följer anvisningar så att temperatur och tillvägagångssätt blir korrekt och inte skadar din matta. Eftersom ångan gör att mattan kan bli blöt skall du därför låta den torka efteråt. 

Rengöra mattan hemma

Tvätta gärna din matta regelbundet, på så sätt behandlas fläckar hela tiden. Vilket gör att smuts inte byggs upp under en lång period. För att rengöra mattan är det bra om du minst en gång i veckan som sagt försöker få bort fläckarna som byggts upp under veckan.

Göra rent matta

Din matta behöver förhoppningsvis göras rent då och då. Och för att förebygga att din matta behöver större tvätt behandlingar kan du göra följande. 

Dammsug mattan en gång i veckan. Leta sedan efter små fläckar som du kan behandla direkt med lite kallt vatten och en mjuk borste eller helst en trasa. Låt mattan torka efteråt innan du lägger tillbaka den på golvet. 2023-01-20

Mattor

Kundservice

Information

SvenskaNorskSuomiDanskEnglishDeutschDeutsch (Österreich)NederlandsNederlands (België)FrançaisFrançais (Belgique)EspañolItalianoPolskiČeskýEnglish/EUDeutsch (Schweiz)Français (Suisse)Magyar (Hungary)