• FRI FRAKT & RETUR
  • HANDLA TRYGGT MED FAKTURA
  • 1-2 DAGARS LEVERANS
  • 14 DAGARS ÖPPET KÖP

Utomhusmattor

En utomhusmatta är en typ av matta gjord och anpassad för att vara just utomhus. Under de varmare månaderna förflyttar vi stora delar av vardagslivet ut till trädgårdar, altaner och inglasade uterum. Att inreda våra uteplatser på samma vis som vi inreder våra hem har bara vuxit mer och mer i popularitet – detta gäller även användandet av mattor utomhus. Upptäck vårt breda sortiment av tåliga, stilfulla och prisvärda mattor anpassade för din balkong eller uteplats här på Trendcarpet.

Visa fler filterVisa färre filter
Färg
Längd
Bredd
Pris
Sortera efter

Aktiva filter:

Rensa allt

Upptäck fler kategorier

UTOMHUSMATTA - LÖPAREUTOMHUSMATTA - GRÖNUTOMHUSMATTA - GRÅUTOMHUSMATTA - PLASTUTOMHUSMATTA - 200X290UTOMHUSMATTA - BLÅUTOMHUSMATTA - TERASSUTOMHUSMATTA - BALKONG | UTOMHUSMATTA - RUND 160UTOMHUSMATTA - 160X230UTOMHUSMATTA - BEIGEUTOMHUSMATTA - RUNDUTOMHUSMATTA - 140X200UTOMHUSMATTA - GRÅ-VIT | UTOMHUSMATTA - SVART-VITUTOMHUSMATTA - RUND 200UTOMHUSMATTA - MULTIFÄRGADUTOMHUSMATTA - 200X300 

Matta utomhus ger nytt liv åt uteplatsen

Våra balkonger, altaner och uteplatser blir under sommarhalvåret mycket flitigt använda. Ett inglasat uterum eller balkong, kanske hela året om. Vi håller middagar och grillkvällar, kryper ihop med en bra bok i en mysig utefåtölj, solar och firar midsommar – så inte är det särskilt märkligt att känslan av mysfaktor är högt eftertraktad.

Att inreda uteplatsen med mattor för utomhusbruk är något som snabbt skapar en känsla av en mer inbjudande och ombonad atmosfär, som påminner om ett rum, fast närmare naturen. Det är ett enkelt sätt att leka med form och färg tillsammans med möbler och dekor för att förstärka sin inredningsstil och på så vis ge uterummet en mer personlig touch. Det höjer inte bara trivselkänslan, utan det blir även skönare att gå barfota, sitta eller ligga på en utomhusmatta.

Men en matta utomhus fyller faktiskt en till funktion; den skyddar underlaget. Vare sig det handlar om nylagd trall på altanen eller ett klickgolv på din balkong, så kommer en utomhusmatta att vara ett effektivt skydd mot yttre slitage.

Utomhusbruk ställer krav på mattan

Inte alla mattor är lämpliga att använda utomhus, därför finns det mattor som är specifikt anpassade att klara av de påfrestningar som en utomhusmatta utsätts för. Väder och vind, för att inte tala om extra slitage – men samtidigt har de kravet på sig att vara fina och förhöja det estetiska. Dagens utomhusmattor kan faktiskt användas inomhus, så lite har man tummat på designen för att skapa en matta som fyller kraven på både funktion och utseende.

Former, färg & material på utomhusmatta

Det finns en stor bredd idag på utomhusmattor i olika former, storlekar, färger och dekorativa mönster. Allt eftersom det blivit mer populärt att inreda med matta utomhus och på balkonger, har utbudet av mattor som uppfyller kraven växt.

Här på Trendcarpet har vi samlat ett noga utvalt sortiment av kvalitativa mattor för utomhusbruk. Du hittar både runda och fyrkantiga utemattor, i många olika nyanser och mönster – snygga nog att förhöja inredningen oavsett om du placerar mattan inne eller ute.

Vad är en utomhusmatta gjord i för material?

De viktigaste funktionella egenskaperna för en matta som ska vara utomhus är att den är tålig för både slitage och olika väder. Därför är väldigt många utomhusmattor gjorda i det syntetiska plastmaterialet polypropylen, som slätvävts tätt i maskin. Dessa mattor är mycket tåliga för tufft slitage och samtidigt lättskötta. Dessutom säljs de till väldigt trevliga priser.

Även jute och sisal är material som kommit att bli alltmer populära när det handlar om utomhusmattor. Dessa är naturmaterial som är miljövänliga, slittåliga och framförallt väldigt snygga! Viktigt att tänka på är dock att de är känsligare för fukt och väta, än exempelvis slätvävda plastmattor för utomhusbruk.

Skötsel av en utomhusmatta

Det första du ska göra när du köpt en ny matta, vare sig den är för inomhusbruk eller utomhusbruk, är att se över vilka skötselråd som gäller för den. Den enkla saken kommer att vara din bästa garanti för att du sköter om din matta på rätt sätt.

Utomhusmattor är vanligtvis gjorda i material som är lätta att sköta om och rengöra. Du kan med fördel dammsuga eller skaka av mattan med jämna mellanrum, för att göra den ren från grus och smuts. Du kan även vrida på den då och då, så att slitage och exponeringen för solljus jämnas ut över tid. För att en matta för utebruk ska hålla så länge som möjligt, utan att utseendet förstörs, så är rekommendationen att rulla ihop den och förvara den inomhus under hösten och vintern. Detta behöver du dock inte tänka på om mattan enbart används på en inglasad uteplats.

Vad gäller för de olika materialen?

En utomhusmatta gjord i 100 % polypropylen tål att tvättas med vatten; en sådan kan du spola av med vattenslangen, torka av med en fuktad trasa och/eller oftast tvätta i maskin på låg temperatur. Det är dock viktigt att baksidan då inte är av jute.

En matta du använder utomhus som är gjord i till exempel jute eller sisal bör skyddas från väta, exempelvis genom att alltid stå under tak eller att plockas undan om det är risk för nederbörd. Utomhusmattor av detta slag bör du endast ha ute under sommaren, såvida du inte har mattan i ett inglasat uterum eller på en balkong.

Mest visade produkterna
Mest sålda senaste 7 dagarna

» TREND 2022 ☆ TRENDCARPET VINTAGE LUXURY »

Vi rekommenderar: Populära Shaggy-mattor

Mattor

Rum

Färg

Storlek

Stil

Kundservice

Information

SvenskaNorskSuomiDanskEnglishDeutschDeutsch (Österreich)NederlandsNederlands (België)FrançaisFrançais (Belgique)EspañolItalianoPolski