• FRI FRAKT & RETUR
  • HANDLA TRYGGT MED FAKTURA
  • SNABB LEVERANS
  • 14 DAGARS ÖPPET KÖP

Matta sovrum

När det är dags att välja matta till sovrummet finns det äntligen utrymme att välja precis så delikata material man önskar. Här behövs inget spill eller slitage tas med i beräkningen, utan du väljer precis den matta du tycker mest om. De allra flesta av oss vill ju att sovrummet ska vara vår alldeles egna oas för vila och återhämtning, och då är det viktigt att skapa en inredning som speglar detta. Med smarta regler för placering, färgval och storlek på en matta till sovrummet får du snabbt en lyxig hotellkänsla och vilsam rekreationsplats att njuta av.

Visa fler filterVisa färre filter
Färg
Längd
Bredd
Pris
Sortera efter

Aktiva filter:

Rensa allt

Sovrumsmattor i olika material

En sovrumsmatta kan vara i det material du önskar, men för att förstärka sovrummets vilsamma känsla brukar mjuka mattor kännas bäst. På morgonen när man är nyvaken och sätter tassarna på golvet är det behagligt att mötas av en mjuk smekning mot fötterna, samtidigt som mjuka material bidrar till rummets intryck av en välkomnande och ombonad plats. Materialvalet handlar i slutändan om vad du önskar av den övergripande interiören – men sådant som rya, viskos och olika sorters luggmattor och andra silkiga mjuka material passar väl som matta i sovrummet.

Olika storlekar, färger och former på mattor till sovrummet

När det kommer till storlek, färg och form finns det dock fler regler att ta med sig när man gör sitt val. Detta för att sovrummet ska bli så vilsamt och mysigt som man önskar.

Storlek

När du ska välja storlek på matta till sovrummet bör du framförallt se till sängens och rummets storlek. Detta i synnerhet om du vill att din sovrumsmatta ska vara placerad under sängen. En sovrumsmatta under sängen bör sticka ut mellan 50 och 80 cm från sängens kant. Har du ett större sovrum och istället är på jakt efter en matta till andra delar av golvet än det under sängen, behöver sängens storlek inte tas med i beräkningen.

  • Matta under en 180 dubbelsäng – beroende på placering bör du välja en matta från 200 x 300 cm och uppåt. Mindre matta än så är dumt att placera under sängen eftersom den då inte når fram tillräckligt för att sätta fötterna på.
  • Matta under en 160 dubbelsäng – regeln är densamma som för en dubbelsäng som är 180 cm bred. För att få någonstans mellan 50 till 80 cm runt sängen bör en matta vara minst 200 x 260 cm.
  • Matta under en 90 enkelsäng – när du vill placera en matta under en enkelsäng bör storleken vara minst 140 x 200 cm för att få 50 cm bredvid och nedanför en enkelsäng som står mot väggen i ett hörn. Står enkelsängen fristående i rummet bör mattans storlek anpassas så att det minst finns 50 cm matta på var sida samt vid fotändan.
  • Matta bredvid sängen – om man inte vill ha en stor matta under sängen men ändå sätta fötterna på något mjukt på morgonen kan mindre mattor på var sida om sängen vara ett alternativ. Då spelar form och storlek mindre roll så länge mattans material och färg överensstämmer med den känsla du vill skapa. Små mattor ligger stabilare med ett mattskydd och minimerar risken att du halkar på mattan när du reser dig ur sängen.

Färg

Det finns en hel vetenskap kring färgval i sovrummet. Även om man uppskattar starka eller mörka färger annars, så är sovrummet en sådan plats där det är bättre att hålla igen på färgerna och istället satsa på ljusa, naturliga eller neutrala färger.

Form

Formen på mattan beror på placeringen och vad du vill åstadkomma för känsla med din inredning. En rektangulär säng placerad på en rund matta ger förvisso en lek med former och kan vara ett sätt att mjuka upp kantigheten av sängen, men det kan vara svårt att placera en rund matta på ett sådant sätt så att du får nöje av den.

Så placerar du din sovrumsmatta

Exakt vilken storlek du behöver på din matta till sovrummet beror på var och hur den ska placeras.

Under hela sängen – precis som det låter placeras mattan på golvet från gaveln och centrerat, så att minst 50 cm matta sticker ut på varje sida och vid fotändan. Detta ger en bas som din säng vilar på, både bokstavligt och som en vacker ram till sängen.

Under nästan hela sängen – Vill man inte ha mattan hela vägen in mot väggen, av en eller annan anledning, så placeras den istället cirka 50 cm in från väggen. På så sätt står nattduksborden direkt på golvet och huvuddelen av sängen har ingen matta under sig. Resten av sovrumsmattan ligger centrerat på samma vis som den heltäckande placeringen så att mattan sticker ut minst 50 cm på varje sida samt vid fotändan av sängen.

Matta på matta – Vill du inte ha exakta mått och placeringar rekommenderar vi att välja en mycket stor matta till sovrummet som täcker större delen av golvet. På denna kan du sedan placera ut andra mattor på precis det sätt du önskar för en personlig och lyxig stil.

Mest visade produkterna
Mest sålda senaste 7 dagarna

» TREND 2022 ☆ TRENDCARPET VINTAGE LUXURY »

Vi rekommenderar: Populära Shaggy-mattor

Mattor

Rum

Färg

Storlek

Stil

Kundservice

Information

SvenskaNorskSuomiDanskEnglishDeutschDeutsch (Österreich)NederlandsNederlands (België)FrançaisFrançais (Belgique)EspañolItalianoPolski