• FRI FRAKT & RETUR
  • HANDLA TRYGGT MED FAKTURA
  • 1-2 DAGARS LEVERANS
  • 14 DAGARS ÖPPET KÖP

Trendcarpet VINTAGE-mattor

Vintagemattor är för dig som är på jakt efter en unik och vacker matta vars rustika elegans är något utöver det vanliga. Hos oss på Trendcarpet hittar du äkta, handknutna vintagemattor från Orienten, såväl som moderna maskinvävda mattor med vintage-look.

Visa fler filterVisa färre filter
Färg
Längd
Bredd
Pris
Sortera efter

Aktiva filter:

Rensa allt

Upptäck fler kategorier

ROSA MATTA - VINTAGE | TURKOS MATTA - VINTAGEBLÅ MATTA - VINTAGEBEIGE MATTA - VINTAGEMULTIFÄRGAD MATTA - VINTAGEGRÅ MATTA - VINTAGEGRÖN MATTA - VINTAGEVARDAGSRUMSMATTA - VINTAGERUND MATTA - VINTAGE 

Vad menas med en äkta vintage-matta?

En äkta vintage-matta är en antik/semiantik handknuten, orientalisk matta som har återbrukats. Den har alltså levt första delen av sitt liv som en alldeles vanlig orientmatta, för att sedan genomgå en speciell tvätt-, klipp- och färgningsprocess som ger den nytt liv. När mattan har behandlats och färgats får den en helt ny look som är unik och som ger ett levande uttryck som påminner om patina. Ofta får också en vintage-matta en helt ny färgnyans som går i flera olika skiftningar där man endast kan ana det underliggande mönstret på mattan. Kanske har du hört talas om det som kallas för en “overdyed” eller “colored” vintagematta, vilket är ett annat namn på en matta av denna typ.

Dessa mattor är verkligen iögonfallande – man skulle faktiskt kunna likna det vid att ha ett vackert konstverk på golvet. En äkta, handknuten vintage-matta från till exempel Turkiet eller Persien är av mycket hög kvalité, gjord för att hålla riktigt länge. Eftersom varje matta är handgjord så får du dessutom ett alldeles unikt exemplar när du köper en äkta vintage-matta.

Maskinvävda mattor med vintage-look

I utbudet av mattor med vintage-look finns även fina maskinvävda wiltonmattor i syntetmaterial. Dessa mattor har inspirerats av de traditionella, orientaliska vintage-mattornas mönster och något slitna, urblekta utseende. En maskinvävd matta av det här slaget kan vara ett alternativ för dig som verkligen gillar vintage-känslan och vill ha en matta av god kvalité, men har en mindre budget. Jämfört med handknutna mattor ligger maskinvävda mattor nämligen i en lägre prisklass.

Hur väljer du färg på din vintage-matta?

Vintage-mattor görs i många olika nyanser, både en- och flerfärgade. Om du vill ha en matta som smälter in och är neutral, så rekommenderar vi att du väljer en mjukare färgton. Nyanser av grå, beige och ljusblå är populära val som också är lätta att matcha med annan inredning. Men du hittar också många färgade vintage-mattor i mer vågade nyanser som djuprött, klargult, purpur och mörkblått. Dessa är perfekta för dig som verkligen vill ha ett vackert blickfång i rummet och inte räds en matta som tar plats.

Ta hand om din vintage-matta

För att din matta ska ha ett långt liv är det viktigt att du vet hur du tar hand om den på rätt sätt. Det kan finnas stora skillnader mellan olika material och vad de tål, vilket är viktigt att veta. Vår rekommendation är därför att alltid vara noga med att följa de skötselråd som medföljer den specifika mattan du har köpt. Generella råd som att dammsuga mattan ofta, i luggens riktning, och ta bort fläckar direkt när de uppstår, gäller även för vintagemattor.

Rotera din matta regelbundet för ett jämnare slitage och använd alltid ett mattunderlägg så håller sig mattan fin längre, samt ligger mer stabilt på golvet.

Mest visade produkterna
Mest sålda senaste 7 dagarna