• FRI FRAKT & RETUR
  • HANDLA TRYGGT MED FAKTURA
  • SNABB LEVERANS
  • 14 DAGARS ÖPPET KÖP

Ullmattor

Ullmattor är bland det mest klassiska och naturliga man kan inreda sitt hem. En matta i ull kan ta sig många uttryck. Allt från den klassiska flatvävda, tunnare, enfärgade ullmattan (populära färger just nu är ullmatta i vit, grå, ljusgrå, grön) till de robustare handtuftade mönstrade ullmattorna till ullmattor från Marocko eller mattor i ull från orienten. Ull är ett fantastiskt material för en matta och är också erkänt klassiskt elegant.

Visa fler filterVisa färre filter
Färg
Längd
Bredd
Pris
Sortera efter

Aktiva filter:

Rensa allt

Upptäck fler kategorier

ULLMATTA - BLÅ | ULLMATTA - STORGRÅ MATTA - ULLULLMATTA - VÄVDULLMATTA - VARDAGSRUMULLMATTA - CREMEULLMATTA - LÖPAREULLMATTA - VITULLMATTA 140X200ULLMATTA - HANDKNUTENULLMATTA - RUNDMAROCKANSK BERBER-MATTA - ULLULLMATTA - GRÖNULLMATTA - 200X300 | ULLMATTA - GRÅULLMATTA - MULTIFÄRGADULLMATTA - NATURULLMATTA - BEIGE 

Ullmatta

En vacker ullmatta är bland det mest klassiska och naturliga man kan inreda sitt hem med. En matta i ull kan ta sig många uttryck. Allt från den klassiska flatvävda, tunnare och enfärgade ullmattan – till de robustare, handtuftade och mönstrade ullmattorna. Ullmatta från Marocko eller mattor i ull från orienten ger ännu en dimension till interiören och för tankarna till sagor och äventyr. Ull är ett fantastiskt material för en matta och är också erkänt klassiskt elegant. Därför har vi på Trendcarpet självklart ett stort och varierat utbud av designade ullmattor i både klassisk och modern tappning, i olika färger, former och storlekar.

Olika sorters ullmattor och hur de tillverkas

Generellt sett delar man in ullmattor i tre huvudkategorier; handvävda, handknutna och tuftade. Inom varje kategori finns även variationer och tillvägagångssätt som gör att mattorna både ser, känns och håller olika. Vilken variant man bör välja är en smaksak, en kostnadsfråga samt framförallt vad det är man tänkt använda sin ullmatta till. Handvävda – Det finns många olika sätt att väva en ullmatta på, där den vanligaste tekniken är röllakan. En vävd ullmatta är oftast vändbar där färgerna är samma på båda sidorna, eller där de olika sidorna varierar i färg. Handknutna – Tekniken att knyta en matta för hand är generellt sett otroligt tidskrävande. Åtminstone om man vill ha en tät och gedigen ullmatta som håller över tid. Handknutna mattor knyts oftast i en vävstol med en sida som är uppåt och en sida som alltid är nedåt. Tuftade – En tuftad ullmatta är en tålig och slitstark matta där garnet skjuts in i en väv och sedan hålls på plats med ett påklistrat understycke. En tuftade ullmatta är tät och hållbar. Oavsett vilken kategori på ullmatta man väljer är det bra att veta om att en ullmatta fäller en del ludd i början. Detta kan dammsugas bort och mattan bör vara fällfri efter högst sex månader. Naturmaterial ger ett ombonat, rent och säkert hem Ull tillhör naturmaterial och är av naturen temperaturreglerande, smutsavvisande och slitstarkt. Alla de egenskaper som också följer med in i en matta av ull och ger ett golv med hög gångkomfort som håller år efter år. En klassisk ullmatta är inte bara vacker att se på, och varm för fötterna, utan mycket lättskött eftersom materialet är fett. Spill och vätskor landar därför oftast ytligt och är enkla att städa bort. Dessutom är ull mer brandsäkert då det inte lika lätt fattar eld. Många gånger kan textilier öka brandrisken i ett rum men med ren ull gäller inte de förutsättningarna på samma sätt.

Så sköter du om din matta av ull

Dammsug din ullmatta ofta, framförallt i början. På så sätt håller du fibrerna rena och ger din ullmatta de bästa förutsättningarna att hålla sin smutsavvisning på topp. Tänk också på att städa under mattan så att där inte ligger grus och skaver på materialet i onödan. Vi rekommenderar varmt mattskydd under mattan för ökad komfort och livslängd. Framförallt ullmattor med lugg bör roteras några gånger per år för att förhindra att de slits ojämnt. Det förhindrar också att delar av mattan bleks av solen för ett ojämnt resultat. Det är lätt att städa bort spill från en ullmatta. Genom att trycka hushållspapper mot vätskan, eller använda en sked om det rör sig om något tjockare, kan man ganska enkelt få upp sådant som man spillt på sin matta av ull. Tänk på att inte gnugga på fläcken samt att använda sparsamt med rengöringsmedel. Men om fläcken fått en chans att sätta sig och torka in behöver den blötas upp med en ofärgad trasa, ljummet vatten samt eventuellt rengöringsmedel som exempelvis såpa. Tänk dock på att inte gnugga utan enbart badda. Ullmattor bör lämnas in till mattvätt när de önskas tvättas, men med tanke på materialets förträfflighet behövs det inte ofta.

Så inreder du med en ullmatta

Oavsett vilken sorts ullmatta du väljer ger den direkt rummet en exklusiv elegans som känns varm och ombonad. Ullmattan passar perfekt på kalla dragiga golv där de värmer gott. Men faktum är att de även svalkar under sommarens varma dagar, vilket gör dem till det perfekta inredningsvalet året om. Vid matplatsen/där stolar flyttas ofta – Eftersom materialet är slitstarkt och smutsavvisande är en ullmatta alldeles utmärkt att ha under matsalsbordet. Dock är det lämpligt att välja en flatvävd ullmatta som gör det både lättare att flytta stolar samt torka upp eventuellt spill. I sovrummet/vardagsrummet – På dessa platser flyttas oftast inte möbler runt på samma sätt och mysfaktorn ska oftast vara högre. En ullmatta med lugg ger ett extra mjukt underlag som passar väl in i utrymmen där komfort är extra viktigt. Barnrummet – Värmande, mjuk och slitstark – ullmattan passar även toppen i barnrummet. Nästan var du vill – Ullmattan är så mångsidig och slitstark att den går att lägga nästan var som helst med gott resultat. Försök anpassa form och teknik efter hur ytan används och vad mattan utsätts för, så får du en matta av ull som håller livet ut.

Ullmattor är prisvärda.

Trots ullens alla praktiska och estetiska fördelar är en ullmatta väldigt prisvärd. Man får helt enkelt mycket matta för pengarna. Den extremt populära ullmattan Wellington är ett paradexempel på detta. En underbart mjuk och formbar ullmatta, men samtidigt stadig på golvet och exklusiv i sin framtoning. I den klassiska storleken för ett vardagsrum - 160 x 230 cm - kostar denna matta bara 1400 kronor. Och samma ullmatta i 200x300 cm endast 2000 kronor.

Fri frakt & retur på alla ullmattor.

På Trendcarpet handlar du alla ullmattor tryggt och säkert. Du kan välja faktura som betalsätt och få hem din ullmatta före du betalar. Och du beställer också med gratis frakt och gratis retur, om det av någon anledning skulle vara så att du önskar det. Alla ullmattor finns på lager och skickas samma dag vid beställning före klockan 14 måndag till fredag.

 

Mest visade produkterna
Mest sålda senaste 7 dagarna

» TREND 2022 ☆ TRENDCARPET VINTAGE LUXURY »

Vi rekommenderar: Populära Shaggy-mattor

Mattor

Rum

Färg

Storlek

Stil

Kundservice

Information

SvenskaNorskSuomiDanskEnglishDeutschDeutsch (Österreich)NederlandsNederlands (België)FrançaisFrançais (Belgique)EspañolItalianoPolski