Olika typer av mattor

Olika typer av mattor

Det finns hur många olika mattor som helst. I alla möjliga färger och mönster. När du skall köpa en matta kan det vara svårt att veta var du skall börja.

Olika mattor kommer påverka ditt rum på olika sätt. Både när det kommer till vad det är för material den är gjord på samt färgen och stilen på mattan.

I denna artikel kommer vi gå igenom olika typer av mattor.

Tuftade mattor: Dessa är mattor som tillverkas genom att trådar av garn dras genom en mattbotten och sedan limmas eller sys fast på baksidan. Detta gör att mattan får en tjock och mjuk lugg. Tuftade mattor kan tillverkas i flera olika material, som ull, bomull eller syntetiska material.

Tuftade_mattor

Shaggy-mattor: Dessa mattor har en tjock lugg och ger en mjuk och mysig känsla. De är vanligtvis tillverkade av mjuka och högkvalitativa material som ull eller syntetiska fibrer. Shaggy-mattor är en populär inredningsdetalj och passar bra i vardagsrum eller sovrum.

Shaggy_matta

Naturmattor: Dessa tillverkas av naturliga material som hampa, bambu eller sisal. De är ett miljövänligt alternativ och ger en naturlig och avslappnad känsla i rummet. Naturmattor tål också mycket slit.

jutematta

Handknutna mattor är en av de mest populära och högkvalitativa mattorna. Ett annat namn för dessa är "äkta" orientalisk matta. Mattorna knyts med hjälp av garn eller silke för att skapa olika mönster och stilar. Det finns flera olika typer av handknutna mattor, var och en med sin egen unika stil och design.

En annan typ av orientalisk matta är en vävd matta. Detta är en annan traditionell metod för att tillverka mattor. Istället för att knyta trådarna samman, vävs trådarna tillsammans för att skapa ett mönster eller design. Detta är vanligtvis en snabbare tillverkningsmetod än att knyta mattor för hand, vilket gör att vävda mattor är något mer prisvärda.

Olika_mattor

Andra persiska mattor är "kelim". Dessa mattor tillverkas genom att fläta trådar samman istället för att knyta eller väva dem. Kelimmattorna har ofta en annan stil och design än handknutna samt vävda mattor.

Plastmattor: Plastmattor är tillverkade av syntetiska material som PVC eller polypropen. De är vanligtvis lättviktiga, slitstarka och lätta att rengöra, vilket gör att det passar bra att ha dem i ett område där de kommer att ta lite mer stryk, som t.ex. utomhus eller i hallen.

plastmatta

Wiltonmattor: En wiltonmatta är en matta med ett tryck på sig. De är vanligtvis tillverkade av ull eller syntetiska fibrer.

wiltonmatta

Runda mattor: Självklart måste vi ha med runda mattor bland mattorna. Självklart finns de flesta olika mattvarianterna som runda mattor. Runda mattor kan vara lite speciellare att inreda med.

Rund-matta

Ryamattor: Ryamattor är gjorda av ull eller syntetiska fibrer och har en hög, tät lugg. De är mjuka och bekväma att gå på och ger en mysig och varm känsla i rummet. Du kan ibland även skapa små kontraster i mattan beroende på hur luggen ligger.

Ryamatta

Sisalmattor: Sisalmattor är tillverkade av naturliga sisalfibrer som är tåliga och slitstarka. De är vanligtvis flätade för att skapa en naturlig, grov struktur som ger ett rustikt utseende till rummet.

Här under kommer lite tips du kan använda dig av för att välja rätt matta.

Steg 1: Olika typer av mattor passar olika bra i olika hem. En stor del av att välja rätt matta är att välja en matta som passar bra in i den stil man vill ha i hemmet. Ibland vill man få fram den dominerande färgen på mattan, då är det bra att välja t.ex. en ullmatta som är enfärgad och inte en afghanska matta då den har flera olika färger på sig.

Steg 2: Bestäm var mattan ska placeras. Ska den vara placeras i vardagsrummet eller sovrummet där man går ofta. Eller kommer du att använda den som en dekoration på en mindre yta? Materialet och storleken kommer att påverkas av var du tänk placera mattan.

Steg 3: Mät området där mattan ska placeras. Innan du köper en matta är det viktigt att mäta området där den ska placeras för att säkerställa att du väljer rätt storlek. Om du vill att mattan ska täcka hela golvytan bör du lägga till några centimeter runt om för att se till att det finns tillräckligt med utrymme runt kanten.

Steg 4: Kolla gärna runt på de olika mattorna vi har tagit upp i denna artikel. Varje material har sina egna fördelar och nackdelar. Tänk på hur tåliga de måste vara och hur mycket rengöring de kräver kopplat till hur svårt det är att tvätta dem.

Steg 5: Varje matta kommer med sina egna unika färger och mönster. Så försök köpa en matta som passar din inredning. En enfärgad matta kan fungera bra som en neutral bakgrund, medan en mönstrad matta kan användas som en dekorativ accent.

Steg 6: Tänk på underlaget. Om mattan ska placeras på ett hårt golv som trä eller laminat kan det vara viktigt att ha ett underlag för att undvika att mattan glider runt eller skadar golvet. Det finns olika typer av underlag tillgängliga, så välj ett som passar dina behov.

Sammanfattning

För att välja rätt matta kan det vara bra att veta vad som finns där ute. Läs mer om de olika mattorna inne på våra produktsidor. Hela mattan bör passa in i rummet, allt från lugg, färg, form, knytningar. Allt från små till större mattor.

De olika typer av mattor du väljer mellan bör även vara av olika kategorier, så att du ser vilka olika varianter som finns. De allra flesta kategorier skiljer sig från andra, vilket gör att du kan hitta den still du gillar.2023-02-20

Mattor

Kundservice

Information

SvenskaNorskSuomiDanskEnglishDeutschDeutsch (Österreich)NederlandsNederlands (België)FrançaisFrançais (Belgique)EspañolItalianoPolskiČeskýEnglish/EUDeutsch (Schweiz)Français (Suisse)Magyar (Hungary)