Bomullsmatta

När du väljer att köpa en bomullsmatta så får du en hemtrevlig matta som aldrig går ur tiden, eftersom den både är klassisk, tålig och kan maskintvättas. Dessutom finns det tveklöst en bomullsmatta för varje hem! Upptäck vårt breda sortiment av bomullsmattor – noga utvalt av oss på Trendcarpet.

Visa fler filterVisa färre filter
Färg
Längd
Bredd
Pris
Sortera efter

Aktiva filter:

Rensa allt

Bomullsmattan – en riktig klassiker

Mattor av bomull har tillverkats sedan urminnes tider och är än idag en riktig klassiker i våra hem. Det är ett naturligt material som ofta ger ett mysigt intryck, samt är väldigt uppskattat då det är lättskött men också mycket hållbart. Bomullsmattor kommer i alla möjliga färgkombinationer och mönster. Dessutom passar de i nästan alla sammanhang. Letar du efter en bomullsmatta kommer det därför inte vara svårt att hitta någonting som passar hemma hos just dig.

En sak att tänka på är att bomullsmattor snabbt bleks i jämförelse med mattor av andra material. Det är dock en egenskap som för det mesta är mycket uppskattad, då färgtonerna över tid blir mjukare på ett vackert vis.

Många olika sorters bomullsmattor

Bomullsmattor finns i flera varianter och det innebär även olika sorts tillverkning. Du hittar maskinvävda mattor i bomull, såväl som handvävda. En av de mest välkända klassikerna i våra nordiska hem är den populära trasmattan. Den finns i en hel uppsjö av olika färgkombinationer och storlekar, vilket gör den lättplacerad.

Det är också väldigt vanligt med handvävda kelimmattor av bomull. Dessa mattor är ständigt trendiga och är vida kända för sina iögonfallande, geometriska mönster. Bomullsmattor av detta slag är rena konstverk och otroligt dekorativa att inreda med.

Många av de barn- och lekmattor du kan hitta idag är även de gjorda i bomull. Dessa är mjuka och trevliga inslag i barnrummet, både som lekyta och dekoration.

Så tar du hand om din bomullsmatta

Praktiskt nog är bomullsmattor bland det mest lättskötta du kan välja eftersom de många gånger kan vattentvättas utan problem. Det är dock alltid klokt att följa de specifika tvättråden som kommer med din matta, men generellt sett kan de flesta bomullsmattor tvättas i maskin på 30 grader. Sköter du din bomullsmatta väl så håller den mycket länge.

Det du ska komma ihåg om du tvättar din bomullsmatta i tvättmaskin är att de nästan alltid krymper något, och hur mycket de krymper kan skilja sig mellan olika mattor. Därför gör du klokt i att välja en större storlek, om den är tänkt att knyta ihop till exempel din soffgrupp eller matsalsmöblemang.

Din bomullsmatta mår bra av att dammsugas ofta, både ovanpå och undertill. På så vis får du bort smuts och grus ordentligt. Du kan med fördel även vädra och skaka ur mattan med jämna mellanrum, men låt helst bli att piska den. Risken är stor för att knutar i den går upp om du piskar för hårt och att din matta därmed förstörs. Kom också ihåg att alltid ta bort fläckar direkt när de uppstår. Sug först upp eventuell vätska med hushållspapper eller en mikrofiberduk. Badda därefter bort fläcken med en svamp, ljummet vatten och eventuellt lite diskmedel.

Så kan du inreda med en bomullsmatta

Oavsett vilket hem och inredningsstil du har så vågar vi påstå att det finns en bomullsmatta som kan passa. Det stora utbudet innebär så många olika alternativ att välja på, att du enkelt kan hitta en matta i bomull som harmoniserar med hemmets färgpalett. Placera den i vilket rum du vill. Eftersom mattan är slitstark och många gånger går att tvätta i maskin kan den även ligga på platser med högt slitage. Bomullsmattan kommer skänka både liv och värme åt varje rum.

Vardagsrummet – Vill du ha ett vackert och exklusivt blickfång? Våga testa en stor, mönstrad bomullsmatta som till exempel en kelimmatta från Turkiet. För ett visuellt tilltalande rum så använder du dig av 4/2/0-principen när du inreder – fyra, två eller inga av soffbenen står då ovanpå mattan.

I barnens rum – Många barnrumsmattor är gjorda i bomull då materialet är lättskött och mjukt. De finns i fina och fantasifulla mönster, även anpassade för de minsta barnen. Något man kanske inte alltid tänker på är en mattas allergivänlighet, men just bomullsmattor är ett väldigt bra val i barnrummet då barn är känsliga för allergener.

Köket eller matplatsen – Bomullsmattor är både tåliga och lätta att rengöra, vilket gör dem till perfekta köks- eller matsalsmattor. Här kan en klassisk tras- eller kelimmatta passa. Kom bara ihåg att köpa en matta som är stor nog att rymma hela din matgrupp, om du ska ha den under bordet. Helst ska du ha 75 cm runt om bordskanten, så att stolarna med lätthet kan dras ut och in utan att trassla in sig i mattans kanter.

I sovrummet – Mjuka, dekorativa bomullsmattor blir väldigt fina inslag i sovrummet och ger en ombonad känsla, samtidigt som de är lättstädade.

Mest visade produkterna
Mest sålda senaste 7 dagarna

» TREND 2024 ☆ TRENDCARPET VINTAGE LUXURY »

Vi rekommenderar: Populära Shaggy-mattor

Mattor

Rum

Färg

Storlek

Stil

TC Home

Kundservice

Information

SvenskaNorskSuomiDanskEnglishDeutschDeutsch (Österreich)NederlandsNederlands (België)FrançaisFrançais (Belgique)EspañolItalianoPolskiEnglish/EUDeutsch (Schweiz)