Persiska mattor

Persiska mattor

Förr i tiden brukade stammar använda den persiska mattan som ett sätt att skydda sig själva mot kylan och ett tufft klimat. Idag har den persiska mattans syfte utvecklats från att vara en mycket välbehövd nödvändighet i hemmen till att bli ett tidlöst konstverk som alla borde ha i sina hem. Under de senaste århundradena har hantverksnivån som används för att tillverka varje matta förbättrats, då nya mönster och färger har lagts till från olika tillfällen i historien. 

Under åren har persiska mattor blivit alltmer attraktiva för kungar och adeln, som såg de som ett tecken på välstånd, att de var en familj av stor vikt och att mattan var en släktklenod. Nuförtiden är en persisk matta ett av de mest värdefulla konstverken man kan äga, både på museum och i stora herrgårdar. Vävarna har använt samma antika handvävningstekniker under åren för att försäkra att mattorna håller genom åren. 

Konsten att göra persiska mattor kommer från mer än 2,500 år sedan till det som idag är Iran. Kunskapen att tillverka dessa mattor har vaktats, och den har förts vidare från far till son. Varje generation har byggt på och förbättrat sina färdigheter. 

Progressionen av designen och konsten hos en persisk matta är nära kopplad till Irans historia.  Dominansen av det arabiska kalifatet (1038-1194 AD), Seljuk, är en stor del av den persiska mattans historia. Sejuk-kvinnorna introducerade de turkiska knutarna till den persiska mattan. Den persiska Hamedan-mattan, som finns här på Trendcarpet, är fortfarande handknuten idag. 

Under Safavid-dynastin nådde Persien höjden av sin artistiska historia. Abbas I av Persien uppmuntrade handel med Europa och förvandlade också den persiska huvudstaden Isfahan till en av de mest imponerande och vackra städerna i persisk historia. Nya verkstäder för att tillverka mattor byggdes, där kunniga hantverkare och designers kunde arbeta tillsammans ör att skapa nya otroliga verk. De flesta av mattorna under den här tiden var gjorda av siden, med trådar av silver och guld. Två mattor från den här perioden, som kommer från moskén i Ardabil, kan man fortfarande titta på idag. Många experter tror att dessa två mattor representerar prestationen inom mattdesignen. Den större av dessa två mattor kan man se på Albert Museum och Londons Victoria. 

Den persiska mattans gyllene era, vad gäller dess design, avslutades med den afghanska invasionen år 1722. Den stora staden Isfahan förstördes. Under den afghanska dominansen i Persien fortsatte nomader och hantverkare med sitt antika och traditionella sätt att väva mattor på. 

Utövandet av handvävning av persiska mattor fortsätter än idag med Hamedan-mattorna, Baluchi-mattor och Suzani-mattor, som är några av de finaste exemplen på handvävda persiska mattor. Persiska mattor är än idag högt ansedda som ett ovärderligt hantverk som ska tas om hand och skickas vidare från en generation till nästa. Den persiska mattan har en rik historia och Persiens konst i ett. 2019-01-08

Mattor

Kundservice

Information

SvenskaNorskSuomiDanskEnglishDeutschDeutsch (Österreich)NederlandsNederlands (België)FrançaisFrançais (Belgique)EspañolItalianoPolskiČeskýEnglish/EUDeutsch (Schweiz)Français (Suisse)Magyar (Hungary)