Matta på matta? Javisst!

Matta på matta? Javisst!

Är det okej att dekorera mattor med en till matta? Självklart! Även om det på inget sätt är en ny trend så börjar det snabbt bli den senaste grejen inom heminredning att utsmycka sin heltäckningsmatta med en snygg matta, och vi ser att runda mattor börjar bli mer populärt.

Den vanligaste uppfattningen är kanske att endast använda mattor för att bidra med lite komfort till hårda eller kalla golv, men matta på matta har många fördelar. Vi kan använda mattor på mattor för att göra ett statement eller framhäva en särskild möbel. Matta på matta kan definiera rymd och användas som ett rums fokus.

Varför använda matta på heltäckningsmatta?

En äldre heltäckningsmatta kan se rätt sliten ut, eller ha gamla fläckar som inte vill gå bort. Detta kan få rummet att se trött och ovårdat ut. Åratal av familjelivets slitage kan omedelbart döljas med en väl placeras matta ovanpå heltäckningsmattan. Att byta ut en heltäckningsmatta är dessutom dyrt och tar tid, att använda sig av en matta är både tids- och kostnadseffektivt.

Ett annat skäl kan vara att hålla sig uppdaterad med den senaste trenden, en neutral heltäckningsmatta och en trendig matta som lätt kan bytas ut fräschar lätt upp rummet när man har tröttnat på hur det ser ut. Med ett enormt spektrum av alternativ kan du lätt hitta en matta som bidrar med en klick färg eller lite ny textur och ger ytterligare lite personlighet till ditt rum.

Piffa till din hyresrätt

Det finns flera bonusar med mattor. Du kan ta med dem när du flyttar för att skydda befintliga heltäckningsmattor. Du kan använda mattor för att separera stora utrymmen med heltäckningsmatta till mindre sektioner utan att slita på heltäckningsmattan. Bor du i hyresrätt och inte har möjlighet att ändra som du vill kan du sätta din personliga prägel på ditt hem med matta på matta.

Mattor finns i ett väldigt stort pris-spektrum med många överkomliga alternativ, och givetvis många fler möjligheter om man har en större budget. Dessutom behöver du inte anlita ett proffs eller oroa dig över andra dolda kostnader. Du har tillgång till brett sortiment av mattor både online och i affärer. Det finns helt enkelt en lång rad av möjligheter och personliga preferenser jämfört bara med heltäckningsmattor.

Var lägger du mattan?

Mattor på heltäckningsmatta funkar i nästan vilket rum som helst. En matta framför den öppna spisen skapar ett mysigt fokus i vardagsrummet. I sovrummet kan du antingen placera en matta vid fotänden av sängen, eller två matchande mattor längs med sängens sidor. Det senare alternativet bidrar med lite extra bekvämlighet när du stiger upp ur sängen på morgonen. Mjuka upp ditt hemmakontor med en enkel matta, eller lägg till en lättflyttad (och lätt rengjord) matta till din matsal.

Storleken spelar roll

Mät upp storleken på utrymmet du tänkt dig och välj en matta i proportion till rummet. Mattor som är för små ser malplacerade och ogenomtänkta ut, medan onödigt stora mattor överväldigar rummet.

Använd dig av något material eller tejp för att märka ut utrymmet innan du köper mattan, då kan du lättare visualisera vilken storlek som passar in bäst. Tänk på att de flesta mattor kommer i flera olika storlekar och former. Markerar du ut de olika storlekarna i förväg kommer du lättare kunna avgöra vilken som passar bäst i ditt rum.

Form och stil

Mattor kan ge en känsla av form och stil till heltäckningsmattor. Mattor kan vara runda eller ovala, fyrkantiga eller rektangulära. Du kan köpa traditionella, moderna och handgjorda mattor. Låt dig inspireras av andra hem och matthemsidor samtidigt som du funderar på ditt egna hems unika egenskaper.

Tänk på färgen

Att välja färg är en vanlig del av vilket inredningsköp som helst, och processen skiljer sig inte allt för mycket i detta fall, du vill bara tänka på att färgen på mattan matchar med heltäckningsmattan eller golvet för den delen. Se mattan som ett komplement till ytan den ligger på.

Även om du har bråttom med att dölja en hemsk färg på heltäckningsmattan, ta tid på dig att välja ut rätt färg på mattan så du inte förvärrar ett redan dåligt designval. Att välja matchande färger med kontrast kommer försäkra att mattan på din heltäckningsmatta är en perfekt kombination.

Välja mönster

På samma sätt är ditt val av mönster av största vikt. Generellt sett, om du har en mönstrad heltäckningsmatta, så bör mattan du lägger ovanpå vara omönstrad eller åtminstone endast lätt mönstrad för att inte vara överväldigande. Om din heltäckningsmatta är omönstrad kan du med all frihet välja mellan enklare mönster och mer avancerade designer.

Mattor kan erbjuda en mängd olika mönster som passar ditt hem och din personlighet, vilket gör det extra kul att hitta den som passar just dig.

Texturtips

Att variera texturer är hemligheten bakom att lyckas med matta på matta. Praktfulla och långhåriga ryamattor ovanpå mattor med kort lugg skapar en lyxig och välmående känsla och upphöjer atmosfären i rummet. Samtidigt paras mer extravaganta heltäckningsmattor bäst ihop med mer anonyma mattor, som kan fungera som ett skydd i mer trafikerade utrymmen, för att minska slitaget på mattan. Du vill helt enkelt ute efter kontrast.

Komplettera efter trend

Att styla matta på matta är ett säkert sätt att experimentera med aktuella trender. Du har kanske längtat efter ett traditionellt skandinaviskt stylat rum, eller så har du alltid uppskattat en mörk, gotisk interiör, men vill börja mer försiktigt med något mindre permanent. Mattor på heltäckningsmattor tillåter utbytbarhet parallellt med att din smak ändras, och oavsett om du föredrar en lantlig stil eller shabby chic så kommer du hitta en matta som passar din smak.

Hur praktisk kommer mattan vara just hos dig?

Passar en långluggad ryamatta in i ditt hem? Eller lämpar sig din livsstil mer för en robust flätad eller handknuten matta? Gör lite efterforskningar innan du bestämmer dig, det kommer försäkra att din matta blir mer långlivad. Kolla upp hur mattans material hanterar hög trafik och rengöring och gör ett kvalificerat val baserad på rummet mattan ska ligga i och hur din livsstil ser ut.

Hålla mattan platt

Hur ser du till att mattan ligger platt på golvet när du rullat ut den? För att undvika tråkiga skrynklor och att någon snubblar är det viktigt att du ankrar fast mattan om den inte redan ligger platt.

  1. Använd möbler

    Även om det inte är ett lika vanligt förekommande problem att mattor rör sig när de ligger på heltäckningsmattor så är det viktigt att se till att mattan ligger plant och inte rör på sig. Med strategiskt utplacerade möbler, som en soffa, fåtölj eller ett soffbord, håller du mattan på plats och sträcker ut den så den ligger platt.

 

  1. Använd halkskydd

    Om du vill hålla området stilrent och undvika möbler är halkskydd för mattor som effektivt håller mattan på plats och undviker att den skrynklar sig. Om du upplever att mattan fortfarande vill rulla ihop sig kan det vara värt att placera den så en möbel håller den platt ett tag. Sen kan du placera den där du först tänkt dig.

Njut!

Kan du placera en matta på en annan matta? Vi tycker det är ett rungande ja!

Försök bara tänka på våra tips för att hålla processen enkel. Lita på din intuition och låt den guida dig när du kombinerar mattor och heltäckningsmattor, du kommer älska resultatet och kan vara stolt över rummet du skapat.

Njut av den nya atmosfären du får av matta på matta! Mattor är ett kostnadseffektivt sätt att fräscha upp ditt hem, sätta en personlig prägel, samt skydda eller dölja din nuvarande matta. Mattor ger ett flertal förmåner utan beständigheten eller omständligheten andra hemrenoveringar dras med.2022-04-29

Mattor

Kundservice

Information

SvenskaNorskSuomiDanskEnglishDeutschDeutsch (Österreich)NederlandsNederlands (België)FrançaisFrançais (Belgique)EspañolItalianoPolskiČeskýEnglish/EUDeutsch (Schweiz)Français (Suisse)Magyar (Hungary)