• FRI FRAKT & RETUR
  • HANDLA TRYGGT MED FAKTURA
  • 1-2 DAGARS LEVERANS
  • 14 DAGARS ÖPPET KÖP

Hur Beni Ourain-mattor tillverkas

Hur Beni Ourain-mattor tillverkas

Marocko ligger i nordafrika och har en lång historia som sträcker sig tusentals år bakåt i tiden. Det marockanska folket har utstått ett hårt klimat sedan tidernas begynnelse. De kalla vindarna och den oändliga hettan gör att det är svårt att överleva här. Marockanerna var tvungna att använda det de hade för att överleva detta klimat. Det innebar att man använde de material som fanns till hand så som får och deras ull. Marockans ull är känt som ett av det bästa i världen.

Beni Ourain-mattor, även kallade ”King rugs”, är handvävda marockanska hantverk. Handvävningskonsten har överförts från generation till generation och har på så vis gett mattorna en unik design. Beni Ourain-mattor är som de mjukaste och skönaste mattorna man kan tänka sig. Beni Ourain-mattor görs av 100% fårull och varje matta har en helt unik design. Designen består av mörkbruna linjer på en krämvit bakgrund.

Så hur tillverkas en Beni Ourain-matta? Denna speciella process börjar med att samla in ullen. Ullen som används är helt unik och finns bara på fåren i Marockos berglandskap. Först klipps ullen från fåren varsamt. Därefter tvättas ullen noggrant för att få bort smuts som kan ha fastnat.

När ullen har tvättats och torkat, spinns den för hand. Denna process omvandlar enstaka trådar av ull till ett garn genom att spinna flera trådar tillsammans. Därefter görs väven och varpen i ordning.

Nästa steg i processen är knytning. Det är här hantverket märks som mest. Mattorna vävs med en liten lugg mellan knutarna vilket gör dem extra täta.

Nu färgas mattan med naturliga färgämnen. Efter det skärs mattan av från väven och trimmas till önskat utseende mer speciella saxar. Detta gör luggen får rätt längd. Det sista steget är att tvätta och torka mattan en gång till. Detta görs för att mattan kan ha blivit smutsig igen medan den sitter på väven. Mattorna torkas sedan i solen för att torka naturligt innan de skickas iväg.

Beni Ourain-mattan är en matta som har sina rötter långt bak i den marockanska historien. Designen utmärker sig från i stort sett alla andra mattor. Att ha en Beni Ourain-matta på ditt golv gör att du har en bit av historia med dig, vilket ofta blir en släktklenod som kan ärvas ner i generationer. 

Klicka här för att se vårt utbud av Beni Ourain-mattor.2019-05-06

Mattor

Rum

Färg

Storlek

Stil

Kundservice

Information

SvenskaNorskSuomiDanskEnglishDeutschDeutsch (Österreich)NederlandsNederlands (België)FrançaisFrançais (Belgique)EspañolItalianoPolski