Att tänka på när du väljer matta under matbord

Att tänka på när du väljer matta under matbord

Det finns så mycket fina mattor och det kan vara svårt att veta hur du ska fatta rätt beslut. Men när du ska välja en matta under matbordet så finns det vissa faktorer att tänka på. Självklart är färg och stil viktigt, men det är även storleken på mattan och mattans material.

Matta med färg och mönster

Det finns två sätt att tänka på när man ska välja färg och mönster till en matta under matbord.

  1. Ljus matta som är lätt att tvätta
  2. Mönstrad matta med färger som “maskerar” fläckar

Du ändrar säkert textilierna med årets säsonger men mattan glömmer du kanske bort. Mattan ger ett stort intryck i rummet så att byta ut den kan göra att rummet känns helt nytt igen. Tänk dig det, fyra gånger om året utan att du egentligen har gjort en större ändring. Till våren kanske du vill ha en matta som påminner om naturen, till hösten kanske en matta med myskänsla och till julen en julmatta. Väljer du att köpa din matta till ett hanterbart pris så kommer denna nya vana inte svida i plånboken.

matta-under-matbord

Formen och storleken på matta under matbord

När du ska bestämma form och storlek på matta under matbord måste du se hur ditt matbord ser ut. Tänk såhär när du väljer matta under matbord:

  • Rektangulärt bord behöver en rektangulär matta.
  • Matta under runt matbord behöver helst vara rund men en stor kvadratisk matta går också bra.
  • Ett kvadratiskt bord följer samma riktlinjer som ett runt bord.

Oavsett vilken form du har på bordet kan du tänka att 60 centimeter behöver läggas till åt alla håll runt bordet. Detta är för att stolar ska kunna flyttas in och ut utan problem för mattkanten. Det är också bra att välja en matta som är lite större än en som är lite mindre. Det är för att mattan kan hjälpa till att antingen binda ihop rummet eller också att skapa zoner i ett större rum. Det blir som ett litet rum i ett större rum tack vare mattan.

matta-under-matbordetmatta-till-matbord

En större matta kostar lätt mer pengar så det kan vara lockande att välja mindre matta bara för prisets skull. Se det såhär istället, en matta är lika mycket en investering som ditt matbord. Så välj rätt storlek från början och köp din matta från en butik med hanterbara priser.

Materialet på matta under matbord

För mattor under köksbord så är materialet väldigt viktigt då slitaget på mattan kommer vara högre här än om mattan hade legat under ett matsalsbord. För matta under matbord i en matsal kan du alltså välja nästan vilket material du vill. Det kan vara en fördel dock att välja en matta som är antingen avtorkningsbar eller vändbar som till exempel en kelimmatta ofta är. Den kommer ligga under ett matbord så risken för en fläck finns såklart fortfarande även om det inte är ett rum med hög belastning på mattan.

Köket är dock ett rum med hög belastning, vilken matta du än väljer. Så när det gäller matta under matbord kan det vara en fördel att välja en matta i ett av följa material:

  • Plast (går att rengöra med en mopp eller trasa)
  • Bomull (går att tvätta)

Men köper du en matta till ett hanterbart pris spelar priset inte lika stor roll och då kan snarare fläckar ge dig chansen att uppdatera mattan oftare.

 

Välj en matta som du älskar

När du väljer en matta under matbord, allra speciellt när det gäller mattor under köksbord, så bör du alltid välja en som du älskar. Du kommer spendera mycket tid i närheten av den och då är det bättre att satsa på en du trivs med. Många väljer trygga val med diskreta ljusa mattor men tänk va kul det är med uttrycksfulla mattor! Så var lite modig och följ magkänslan. Blir det fel har du ändå köpt mattan till ett hanterbart pris som du lätt kan byta ut.2021-12-27

Mattor

Kundservice

Information

SvenskaNorskSuomiDanskEnglishDeutschDeutsch (Österreich)NederlandsNederlands (België)FrançaisFrançais (Belgique)EspañolItalianoPolskiČeskýEnglish/EUDeutsch (Schweiz)Français (Suisse)Magyar (Hungary)