Utematta

Utematta är vad man kallar en matta som är specifikt anpassad för att klara av att vara utomhus. Under sommarens varma månader lever vi stora delar av våra liv på balkonger, verandor och i inglasade uterum. Idag dekorerar och inreder vi inte bara våra hem inomhus, utan i takt med att våra liv förflyttas utomhus blir det också allt viktigare för oss att skapa en ombonad miljö för trivsel, umgänge och sena myskvällar. Vi på Trendcarpet vet hur stor förändring en utematta gör för atmosfären – därför finner du här ett brett sortiment av tidlösa, slitstarka mattor för uterummet, till riktigt bra priser!

Visa fler filterVisa färre filter
Färg
Längd
Bredd
Pris
Sortera efter

Aktiva filter:

Rensa allt

Lyft känslan med en matta till ditt uterum

Vem älskar inte ljumma sommarkvällar spenderade i ett mysigt inrett uterum? Det är något alldeles speciellt med att få koppla av med något gott att dricka och trevligt umgänge på balkongen, altanen eller uteplatsen. Men vad är det som egentligen gör miljön mysig och skapar känslan av att platsen är till för avslappnat umgänge? Jo, inredningen såklart!

Det är inget nytt att inredning, belysning och dekor gör mycket för att skapa en ombonad och trivsam miljö. Mattor har alltid haft en stor plats i våra hem, just av detta skäl. Därför har mattor också en alldeles självklar plats i våra uterum. En väl vald utematta ger bokstavligen en varmare, mjukare känsla till balkongen, altanen eller uterummet. Det är ett enkelt sätt att förhöja mysfaktorn på, men också ett sätt att ta med sin personliga inredningsstil ut, som en förlängning av hemmet.

En matta i uterummet hjälper dig även att skydda underlag som trall och klickgolv, både från blekning av solljus och yttre slitage som kommer med åren. För att inte tala om att det är betydligt skönare att gå barfota på en mjuk matta, än ett hårt trall- eller betonggolv.

En utematta behöver vara tålig

De allra flesta mattor vi använder för inomhusbruk idag är inte anpassade att tåla väder och vind. En utematta, däremot, är det. Här har man använt sig av slitstarka material som ska klara av både frekvent nötning, men också olika slags väder. Men en matta för uterum ska också tilltala visuellt – därför har vi gott om fina och dekorativa utemattor av hög kvalitet.

Många alternativ att välja mellan

I takt med att efterfrågan ökat kraftigt på dekorativa och funktionella utemattor, har utbudet växt därefter. Idag hittar du alla möjliga färger, mönster och storlekar på mattor anpassade för utomhusbruk. Beroende på val skapas olika stämningar och stilar. En rund matta mjukar upp och en kantig matta skapar linjer, det går även att lägga en matta på en matta för att skapa olika mönster och “rum i rummet”.

Material på matta till uterum

När du inreder till uterum med en matta vill du sannolikt att den ska hålla länge. Därför är utemattor framtagna med detta i åtanke; materialen som mattorna framställs av behöver helt enkelt klara av livet utomhus. Det mest använda materialet är idag polypropylen. Detta är ett prisvärt syntetmaterial som håller måttet när det kommer till krav om slittålighet och enkel rengöring.

Ju mer miljömedvetna konsumenter blir, desto mer ökar även efterfrågan på miljövänliga material som jute, sisal och hampa. De är högt uppskattade för sin härdighet, men också looken av rustik lyx. De är dock känsligare för fukt än syntetmaterial och bör därför skyddas undan regnväder.

Hur tar man hand om en utematta?

När du köper en ny utematta rekommenderar vi alltid att du läser de tvätt- och skötselråd som medföljer. Då det kan förekomma skillnader i skötselråden beroende på material, är det ett enkelt sätt att säkerställa att du får det bästa resultatet när det är dags för rengöring.

En utematta bör vara enkel att hålla ren, vilket också är något man haft i åtanke när de tillverkats och därför behöver de ytterst sällan kemtvättas. En matta du har i uterummet, på balkongen eller altanen kommer sannolikt att utsättas för mer smuts än en matta inomhus, vilket bidrar till slitage i längden. Den kommer också utsättas för väder och vind, samt kraftigt solljus – allt detta kommer på sikt kunna påverka din matta. Försök därför att ta hand om din utematta på bästa sätt genom att:

  • Dammsuga och skaka ur utemattan med jämna mellanrum.
  • Förvara under tak/inomhus under höst och vinter för längsta möjliga livslängd.
  • Rotera mattan med jämna mellanrum för att jämna ut slitage/blekning.

Att tänka på beroende på material

Det är viktigt att förstå att olika material på utemattor ställer olika krav på skötsel. Detta gäller för de olika materialen som är vanligast på mattor för utomhusbruk:

100 % polypropylen (syntet) – tål vattentvätt och maskintvätt så länge baksidan inte är av jute. Kan spolas av med vattenslang, i duschen eller torkas med fuktig trasa.

100 % naturmaterial som jute, hampa eller sisal – torrtvättas med ett textilschampo, alternativt via kemtvätt då de är känsliga för väta.

Mest visade produkterna
Mest sålda senaste 7 dagarna

» TREND 2024 ☆ TRENDCARPET VINTAGE LUXURY »

Vi rekommenderar: Populära Shaggy-mattor

Mattor

Rum

Färg

Storlek

Stil

TC Home

Kundservice

Information

SvenskaNorskSuomiDanskEnglishDeutschDeutsch (Österreich)NederlandsNederlands (België)FrançaisFrançais (Belgique)EspañolItalianoPolskiEnglish/EUDeutsch (Schweiz)Magyar (Hungary)