Patchwork-mattor

Patchwork-mattorna är skapade av flera olika 30-90 år gamla turkiska mattor, vars delar tvättas, repareras och vävs ihop till det golvsmycke som kallas Patchwork. Trendcarpets tillverkare i Istanbul reser över hela Turkiet och köper upp vintage carpets från handlare i mindre byar och regioner. Mattorna tas sedan till tvätterier där de rengörs för att sedan föras vidare till en reparatur, där de tas om hand, lagas och förstärks. Här sätts också bitarna av de mattorna ihop och på så sätt skapas den nya mattan, Patchworken. Mattan förs sedan till den avslutande strechtningen. Här läggs alla mattor ut på bord av olika storlekar och sträcks noggrant och varsamt ut, från hörn till hörn, kant till kant, för att få sin rektangulära form.

Patchwork av Kelim och överfärgade mattor.

De vackraste och populäraste patchwork-mattorna just nu är de i Kelim och de så kallade överfärgade mattorna (overdyed). Kelimen från Turkiet är världskänd för det sensationellt vackra mönstret, som kommer i diamant-, blomm-, trappstegsmönster och i starka och härliga färgkombinationer. De överfärgade Patchwork-mattorna är gamla mattor som med naturliga växtfärger får ett nytt utseende, i allt från starka och modiga färger, till mildare färgvarianter.

Omgående leverans och Fri frakt & fri retur på alla Patchworks på Trendcarpet.se.

Alla Patchwork-mattor är handvävda och av finaste ullkvalitet. Alla mattor finns på Trendcarpets lager och skickas inom 3 dagar från beställningsdatumet.

Visa fler filterVisa färre filter
Färg
Längd
Bredd
Pris
Sortera efter

Aktiva filter:

Rensa allt

Patchworkmatta

Letar du efter en patchworkmatta av hög kvalitet, till riktigt bra pris? Då har du kommit rätt! Upptäck populära och vackra exemplar av dessa unika mattor. Här hos oss på Trendcarpet kan du hitta både overdyes och maskinvävda syntetmattor, inspirerade av klassisk patchwork.

Vad menas med “patchwork”?

Patchwork är en typ av matta som traditionellt sett skapas av 30–90 år gamla vintagemattor från Turkiet, vars delar tvättas, repareras och förstärks. Med delarna av dessa mattor sätter man sedan ihop och väver helt nya mattor med en unik lappteknik – och det är detta som kallas för patchwork. Ibland färgas delar av mattan innan de vävs ihop, medan andra får behålla sin originalfärg. I slutet av processen sträcks de varsamt ut för att få sin önskade form.

Patchwork – en populär look

Idag finns det många olika varianter på patchworkmattor då dessa blivit mycket populära och moderniserats. Du kan hitta mattor som är gjorda i samma teknik men utan att bestå av turkiska vintagemattor, samt varianter som inspirerats av det typiska utseendet på en patchwork. Det finns till och med varianter för utomhusbruk. Bland de allra mest populära patchworkmattorna hittar du de som är gjorda av kelim. Turkisk kelim är känd världen över för sina fantastiska färgkombinationer och iögonfallande mönster av olika slag. En annan populär typ av patchwork är det som kallas för “overdyes”.

Precis som ordet “overdyed” indikerar, så är patchworkmattor av denna typ en variant som blivit överfärgad. Dessa mattor konstrueras på samma vis som andra patchworkmattor, men har i slutskedet färgats och tvättats i flera omgångar för att få ett nytt utseende. Overdyed patchwork görs i kulörta, såväl som nedtonade, färger som alla är framtagna genom miljövänlig växtfärgning. Genom den nya färgen på en patchworkmatta av denna sort skymtar du de vackra, traditionella mönster som turkiska mattor är kända för.

Material på patchworkmattor

En äkta patchworkmatta är handvävd i ull av finaste kvalitet, med en varp i bomull som knutits för hand. Dessa mattor är kända för sin unika, slitna vintage-look som ger en känsla av patina. Idag kan du dock hitta otroligt många varianter av patchworkmattor i en uppsjö av material som består av allt ifrån kohud, återanvänd denim och läder – till exempelvis plast. Bland annat är det vanligt med maskinvävda mattor som är inspirerade av de klassiska patchworkmattorna, men gjorda i syntetmaterial som polyester, polypropylen, viskos eller syntetisk ull. Dessa finns i form av till exempel både ryor och slätvävd wilton.

Så tar du hand om din patchworkmatta

Beroende på om du köper en äkta patchworkmatta, eller en matta inspirerad av patchwork men i ett annat material, kan det skilja sig i hur du bäst sköter om den. Därför rekommenderar vi på Trendcarpet att du alltid följer de specifika tvättråd som kommer med mattan du köpt. Generella råd är dock att dammsuga din patchworkmatta regelbundet, gärna minst en gång i veckan och att alltid ta bort fläckar direkt när de uppstår. Vi rekommenderar även att du anlitar en kunnig fackman för plantvätt av denna typ av matta.

Mattor

Rum

Färg

Storlek

Stil

TC Home

Kundservice

Information

SvenskaNorskSuomiDanskEnglishDeutschDeutsch (Österreich)NederlandsNederlands (België)FrançaisFrançais (Belgique)EspañolItalianoPolskiČeskýEnglish/EUDeutsch (Schweiz)Magyar (Hungary)