Vem har inte ägt en trasmatta?

Vem har inte ägt en trasmatta?

Vi satt idag under lunchen och diskuterade passande nog vilken som kanske varit den vanligaste mattan i folks hem under tiden som gått. Vi kom alla överens om samma svar -Trasmattan. Ju mer vi pratade om detta desto mer nyfiken blev jag så jag började fundera och kolla upp lite information om trasmattan. Jag själv förknippar just denna matta med randigt, rutigt, sommar, stuga och torp. Men jag tror att anledningen till att dom flesta sätt en trasmatta i någons hem i alla dess former är för att den är så grymt funktionell. Trasmattan är hållbar i både i kvalité men också i stil. Den är också praktisk och kräver ingen komplicerad skötsel. Det räcker att du skakar av den eller vid fläckar skrubbar av den med såpa och rotborste. Förr i tiden såpskurades trasmattan på sommaren nere vid bryggan eller på en klipphäll. När de sköljts ordentligt så hängdes de upp och man hängde dem på längden så att vattnet fick rinna av längs med de färgade ränderna för att inte eventuell överfärgning skulle ske. Idag är det också den bästa metoden att torka trasmattor. 

 

Trasmattor på golven är faktiskt ingen gammal företeelse i folks hem. Först omkring 1870 talet började trasmattorna att komma. Men trasvävar fanns mycket tidigare, redan på 1700 talet fanns de i sängen antingen som prydnadstäcke eller så kallade underbreda. Man använde helt enkelt en trasmatta för att inte bli stucken av halmen på kroppen.

 

Först ca 1860-70 hamnade trasmattan på golvet. Den gjordes då av lappar, hårgarn tagel, gamla nät som inte gick att laga mer, samt halm, säv och bast. När bostadsstandarden höjdes i mitten av 1800-talet och man fick fler rum då började man pryda golven med trasmattor detta medförde att männen fick sluta spotta på golven och spottlådan som senare blev spottkoppen gjorde entré in i hemmen. I början hade man trasmattorna i salen. Först senare kom de in i köken, och då speciellt vid högtider. Sedan rullade man ihop och dom lades undan. Man ville ju inte smutsa ner sin trasmatta i onödan. Senare i tiden lade man även trasmattorna tätt för golvdragets skull, gärna överlappade för att det skulle vara lätt att sopa. Mattorna gjorde även så att kvinnorna inte behövde skura golven lika ofta vilket var positivt.

 

Trasmattan föddes av sparsamhet. Allt skulle tas tillvara, inget förfaras. Vilket man idag skulle försöka anamma mer. Jag gillar trasmattans återbruksfunktion. Det ligger helt rätt i tiden att man ska ta vara på så mycket som möjligt.

MER TRASMATTOR TILL FOLKET FÖR MILJÖNS SKULL!

/Piere

 

 

 



2018-10-08

Mattor

Rum

Färg

Storlek

Stil

TC Home

Kundservice

Information

SvenskaNorskSuomiDanskEnglishDeutschDeutsch (Österreich)NederlandsNederlands (België)FrançaisFrançais (Belgique)EspañolItalianoPolskiČeskýEnglish/EUDeutsch (Schweiz)Magyar (Hungary)