• FRI FRAKT & RETUR
  • HANDLA TRYGGT MED FAKTURA
  • 1-2 DAGARS LEVERANS
  • 14 DAGARS ÖPPET KÖP

Varför ska du välja en ullmatta

Varför ska du välja en ullmatta

Ett av de äldsta och mest använda materialet i århundraden är ull. Vi har använt det för alla slags kläder så länge vi kan komma ihåg. De äldsta kläder som tillverkats av ull sägs ha daterats för 3.800 år sedan. Men visste du att ull är den vanligaste naturliga fibern för mattor? I dagens tid av syntetiska material som kan det vara en överraskning för dig.

Så varför är ull den vanligaste naturliga fibern för mattor? Jo det är ganska enkelt, inte bara det att det är ett mycket mjukt material, det är också otroligt hållbart. Ull har en naturlig elasticitet, vilket innebär att den kan sträckas, vridas och vändas på många gånger innan den bryts. För att vara ganska exakt kan materialet böjas 20 000 gånger. För att få det i perspektiv kan bomull endast böjas ca 300 gånger medan rayon å andra sidan bara 75 gånger innan det börjar försämras. Det är självklart att när du köper en ullmatta köper du något som kommer att vara med dig en stund.

Nu kanske du frågar dig själv, är inte ull väldigt sårbar för att ta eld? Tvärtom är ull ett naturligt brandbeständigt material. Ull har en mycket högre temperaturtröskel än de flesta andra hushållsfibrer för att ta eld. Inte bara det, men det har också en mycket lägre flammspridning och värmefrisättningshastighet. Och om ull någonsin tar eld, smälter den inte eller droppar, vilket betyder att det är mycket svårare för en eld att sprida sig. Ullen kommer helt enkelt att bränna upp sig själv om den brinner. Detta är en av anledningarna till att flygbolagen väljer ull som golvmaterial och varför brandmän använder ulldukar när de utsätts för flammor. Så du kan fortsätta att placera dina nya ullgolv precis bredvid din eldstad utan en extra tanke.

En stor fördel med att köpa ullmattan är att ull är en förnybar resurs som är bra för miljön. Ull kommer från får som klipps av sin ull varje år. I motsats till vad vissa människor tror, ​​klippa får skadar dem inte och är viktigt för deras hälsa under sommarmånaderna. Idag kommer det mesta av världens ull från Australien och Nya Zeeland och sägs vara av den högsta kvalitet ull i världen. (Roligt faktum: det finns tjugo gånger fler får än människor i Nya Zeeland). Folket där har odlat ull i generationer och vet hur man ska hålla sina får lyckliga och friska. Det är också därför ull är lite dyrare än syntetiska material. En del av kostnaden för mattan går till bönderna som föder upp fåren.

Oavsett vilken ullmatta du väljer så vet du att det är en som du kommer att se många år framöver. För att se våra ullmattor klicka här.2019-07-15

Mattor

Rum

Färg

Storlek

Stil

Kundservice

Information

SvenskaNorskSuomiDanskEnglishDeutschDeutsch (Österreich)NederlandsNederlands (België)FrançaisFrançais (Belgique)EspañolItalianoPolski