Plastmattor från Horredsmattan

Plastmattor från Horredsmattan

Det finns en liten stad som heter Horred, längs med väg 41 mellan Borås och Varberg. I den här staden kan man känna hantverket i båda väggar och sina egna händer. Horred är en levande stad där hantverkstraditionen är djupt rotad. Den osar tradition och klassisk svensk design, men det finns också vilja och mod att testa nya saker. Som år 1956, när bröderna Brogeby fick tag på ett parti regnkläder som inte såldes. Då klippte de ner dem och provade att väva plastmattor av remsorna. Det var början för Horredsmattan. Varje plastmatta från Horredsmattan har en berättelse. En berättelse som började när den allra första plastmattan vävdes av folk som bodde i byn. En Horredsmatta är noggrant designad och vävd med en hantverkstradition som har skickats vidare från generation till generation. Kunskap är ryggraden. Genom ett så kallat publiceringsföretag fick de tack på material och mönster hem till dörren, där de med hjälp av uppfinningsrikedom, entreprenörskap och en tro på sin egen förmåga, skapade början av en blivande svensk designklassiker. Horredsmattan fortsätter att tillverka designklassiker i den lilla staden, men idag sker tillverkningen av plastmattorna i en modern fabrik. Kunskapen och hantverket från de första mattorna har bevarats och förfinats. Detta är lätt att se när du får se mattorna.

När the Horredsmattan kom till på mitten av 1900-talet blev plastmattan mer populär än trasmattorna var. Trenden har hållit i sig sedan dess och har ökat under de senaste 10 åren. Dock har kraven från kunderna blivit högre. Idag letar allt fler efter lokala, närproducerade och miljövänliga alternativ. Horredsmattan är därför tillverkad av plast, garn eller en kombination av de både. Allt material är REACH-certifierat. Det betyder att de här plastmattorna inte innehåller några giftiga ämnen. Eftersom plastindustrin har utvecklats är företaget noggranna med att ersätta det som kan vara skadligt för både människa och miljö. Nu har de också lanserat mattor tillverkade av återvunnen bomull och ull.

När vi började väva plastmattorna år 1956 höll sig ofta en trend i flera årtionden, och en matta kunde hålla hela livet. Idag kommer det nya trender varje år. Därför bjuder Horredsmattan in svenska designer för att sätta sin egen unika prägel på mattorna. Det är viktigt för företaget att alltid fortsätta utvecklas och testa nya saker, hitta nya designer och påbörja nya samarbeten. Ännu viktigare är att allt detta inte kommer påverka plastmattans kvalité. Den tillverkas och kommer alltid att tillverkas för att vara hållbar och hålla livet ut. Man kan säga att mattornas DNA alltid kommer vara detsamma. Det gemensamma för alla plastmattor är att de har den högsta kvalitetsnivån var gäller plastmattans ”form och funktion”. Plastmattan är lätt att ta hand om, klassisk, stilren och modern, och är därför perfekt för både kök och hall.

 2018-10-23

Mattor

Kundservice

Information

SvenskaNorskSuomiDanskEnglishDeutschDeutsch (Österreich)NederlandsNederlands (België)FrançaisFrançais (Belgique)EspañolItalianoPolskiČeskýEnglish/EUDeutsch (Schweiz)Français (Suisse)Magyar (Hungary)