Matta under soffa

Matta under soffa

Vardagsrummet är hemmets mittpunkt. Det är en plats som ska vara inbjudande och förmedla en mysig och trevlig känsla. Människor spenderar större delen av dagen i vardagsrummet och det är dessutom en bra plats för dig att uttrycka din personliga stil. För att uppnå en fin helhet i vardagsrummet är det viktigt att skapa ett samspel mellan möbler, färger och material. Genom att placera en matta under soffan kan du skapa en trevlig och ombonad känsla som utstrålar värme och harmoni.

Första alternativet du ser här är en vanlig vit matta. Vitt är det enklaste att matcha bra ihop med andra färger i din inredning. Testa gärna olika nyanser av den vita färgen och se vad som passar din soffas färg bäst. De olika material kommer också att påverka hur känslan i rummet blir. Du kanske vill ha samma material på soffan och mattan för att skapa en gemsamhet, eller så kör du på två helt olika material för att hålla dem i sär varandra. Soffan ska placeras på mattan på så sätt att soffan står på kanten av mattan så att den hamnar utanför och skapar en fin kombination. Detta ger ett harmoniskt intryck.

Matta soffa

När du väljer en matta till ditt vardagsrum är det viktigt att tänka på storlek, färg och material. Det är som sagt bra att tänka på helheten och att nyanserna fungerar tillsammans. Genom att kombinera mattan med dina möbler kan du mark era utrymmet och uppnå en enhetlig känsla.

Innan du väljer matta kan du tänka på hur du vill placera den och vilken storlek som passar i relation till din soffa. Det finns vissa riktlinjer du kan orientera dig efter gällande hur placera matta under soffa. Vardagsrummet kräver oftast ett större alternativ. En mindre matta kan ibland resultera i obalanserade proportioner. Därför kan det vara bra att köpa en större variant om du är osäker på vad som kommer passa ditt vardagsrum bäst.

HUR STOR MATTA UNDER SOFFA?

Storlek matta soffa

Mattans storlek beror på hur stort utrymme du har tillgängligt. Ett rymligt vardagsrum ger bra förutsättningar för en optimal placering och ett bra samspel av mattan, soffan och resten av inredningen. Vill du skapa en enhetlig känsla för möblerna i vardagsrummet kan det vara en bra idé att placera samtliga möbler på mattan vilket därmed kräver ett relativt stort alternativ. Mattans längd bör vara längre än soffan för att möblerna ska kännas proportionerliga i rummet. Mattan bör sticka ut minst 10 cm på varje kortsida av soffan.

Beroende på rummets storlek kan placeringen av soffan se annorlunda ut. Har du ett stort utrymme kan soffan och alla ben stå helt och hållet på mattan. Du kan även välja att placera soffans främre ben och minst 1/3 av soffan på mattan. Att placera en matta under soffa med schäslong och divan kräver även ett större alternativ som kan rama in hela soffan tillsammans med dess tillbehör. Ställer du en matta under hörnsoffa kan du tillämpa riktlinjerna på samma sätt och uppnå ett väldigt fint resultat. Valet av storleken på mattan som du nog märker spelar ganska stor roll för inredningen. Det är därför du ska välja en storlek på matta utefter dina mått.

SOFFA MATTA PLACERING

Ett mindre vardagsrum kan kräva en annan lösning. Har du ett begränsat utrymme kan du ställa hela soffan på mattan och placera de andra möblerna delvis på golvet. Det är dock viktigt att hela soffan eller de främre benen står på mattan. På så sätt kan du skapa ett bra intryck och samspel med de andra delarna av vardagsrummet. Med en mjuk och härlig matta kan du få ut det mesta av ditt vardagsrum, stort som litet. Vi får heller inte glömma att det är skönare att sätta ner fötterna på en matta än ett kallt golv.

MATTA DIVANSOFFA

Är du sugen på en matta under divansoffan? Då rekommenderar vi en typ av matta som har både längden och bredden. Detta gör att soffan kan stå snyggt på mattan. Vilket gör att man inte ser golvet mellan mattan och soffan. När det kommer till att välja färg är det lite mer komplicerat, försök matcha färgen med din soffa på ett bra sätt där färgerna går bra ihop. Antingen kör du på samma färger för att öka färgens påverkan i rummet. Du kan även kombinera samma material på soffan som på mattan vilket också fungerar bra ihop. Eller varför inte skapa en vacker kontrast mellan soffan och mattan.

MATTA UNDER HÖRNSOFFA

Vi ser ett liknande mönster vid val av matta under hörnsoffa som när man väljer en matta till divansoffan. Dem är ungefär likadana i formerna. Däremot kan du testa en lite tjockare matta för att skapa en härlig hemmakänsla. Den tjockare mattan skapar en ny av myshörna i ditt hem, och den gör det mycket bättre än vad en vanlig eller tunn matta hade gjort.  

Rund matta under soffa

Du kan även testa en rund matta under soffan. Detta skapar ett unik mönster beroende på hur du placerar mattan. Har du en stor matta kan du skapa en kvadratisk form på mattan genom att lägga mestadels av mattan under soffan. Medans om du har en mindre matta kan du köra det på kanten av soffa så att man ser hela mattan.

Sammanfattning:

Matta under soffan är ett utmärkt tillval i hemmet. Det kan både skapa en fin detalj medans den också drar till sig lite uppmärksamhet. Denna typ av matta skall vara det där lilla extra i rummet, det som gör att det blir mer ombonat. Mät din soffa och matta innan du köper, så att du inte köper en för liten matta, vilket kommer göra att det kan se lite konstigt ut.

Du kan även läsa mer om de olika produkterna inne på våra kategorisidor. Tryck in på mattan du gillar för att se mer information om storlek, inredningstips och hur mattan är tillverkad.

Mattan ska vara minst lika bra som soffan på ett sådant sätt att mattan får plats i rummet och passar perfekt till soffan. Är du tillräckligt duktig kan du nästan skapa ett rum i rummet genom att kombinera en matta och soffa i ett hörn i rummet.



2022-03-18

Mattor

Rum

Färg

Storlek

Stil

TC Home

Kundservice

Information

SvenskaNorskSuomiDanskEnglishDeutschDeutsch (Österreich)NederlandsNederlands (België)FrançaisFrançais (Belgique)EspañolItalianoPolskiČeskýEnglish/EUDeutsch (Schweiz)Magyar (Hungary)