Kanske en sittpuff i skinn, läder eller varför inte sammet?

Kanske en sittpuff i skinn, läder eller varför inte sammet?

I dagens hem ser man i 9 av 10 fall en sittpuff, vilket inte är så konstigt eftersom det är den självklara inredningsdetaljen och sittplatsen i en inredning. Skön att sitta på, lätt att flytta och fantastiskt vacker att titta på. Kanske har du redan en eller flera sittpuffar, men vad gör väl det, puffen är här för att stanna!

De modeller jag fastnat mest för är marockansk sittpuff samt sittpuff i sammet, vilka är dem mest populära på marknaden. Överallt på nätet, sociala medier samt tidningar syns alltid någon av dessa 2 skönheter, inte konstigt att man får beslutsångest över vilken man ska välja. Nedan kommer jag gå in närmare på material, funktion och tips för att underlätta valet mellan läder/skinn och sammet. Hoppas ni finner någon hjälp i denna djungel av sittpuffar.

Marockansk sittpuff
Låt oss börja med materialet. Skinn eller läder är hud som behandlats så att den blivit beständig mot förruttnelse, och samtidigt bevarat sin naturliga styrka och spänst. Denna behandling kallas garvning. Viktiga egenskaper hos garvat läder är stark och slittålig. Skinnet kommer givetvis från Marocko är behandlat i Marrakechs garverier, en uråldrig metod för att behandla och färga skinn. Där sys dem för hand och dragkedjan som sitter under puffen är välarbetad. Ett naturligt och genuint material helt enkelt och passar utmärkt för att få en marockansk sittpuff att hålla länge.

Varför jag gillar den här modellen är för att den utstrålar värme. Man ser oftast den här typen av puff i olika nyanser av brunt och om man är ute efter en mer rustik inredning kan jag varmt rekommendera en marockansk sittpuff. Självklart finns det en mängd roliga färger så varför inte liva upp interiören med en färgklick med lång hållbarhet. Då sittpuffarna är handgjorda och unika kan deras utseende variera något. Den vanligaste storleken är ca 30 cm höga och 60 cm i diameter och kan variera beroende på mängden stoppning. Det går naturligtvis att byta ut stoppningen beroende på hur kompakt man vill ha den, exempel på stoppning kan vara kuddar/filtar eller anpassade innerkuddar.

Sittpuff i sammet
Sedan har vi den andra modellen, som är mer eftertraktad och förekommande än ovan nämnda sittpuff. Inte så konstigt i och med att sammet är det hetaste materialet 2018. Förr i tiden var användningsområdet av sammet mer till kungliga och religiösa dräkter, men i dagens samhälle kan du se kläder, gardiner, slipsar och såklart sittpuff i sammet. Stora, små, med eller utan förvaring spelar ingen roll, men det hetaste du kan ha i materialväg är definitivt en sammetspuff. Den vanligaste färgen är olika nyanser av grått, men sedan är det faktiskt sittpuff i rosa. Den här typen av puff passar in i ett mer stilrent hem och till en interiör som eftersträvar lyx. Dessa sittpuffar finns i många mörka och mysiga nyanser nu lagom till hösten men också i fräscha pasteller. Liksom vilka detaljer som helst finns det en för alla.

/ Amanda



2018-10-18

Mattor

Rum

Färg

Storlek

Stil

TC Home

Kundservice

Information

SvenskaNorskSuomiDanskEnglishDeutschDeutsch (Österreich)NederlandsNederlands (België)FrançaisFrançais (Belgique)EspañolItalianoPolskiEnglish/EUDeutsch (Schweiz)Magyar (Hungary)