Heltäckningsmattan har gjort en comeback och är nu den mest sålda skräddarsydda mattan

Heltäckningsmattan har gjort en comeback och är nu den mest sålda skräddarsydda mattan

Heltäckningsmattor blev modet på 70-talet. Intresset blev högt så fort att vare sig tillverkare eller konsumenter var förberedda. Därför är det kanske inte konstigt att det fanns några saker inom produktutvecklingen som missades eller hoppades över. En av konsekvenserna av detta var den ojämna kvalitén. Detta bidrog såklart till det faktum att intresset svalnade lika snabbt som det uppkom. Men, som så många har märkt är situationen helt annorlunda idag. Dålig kvalité har röjts undan till stor del och nya material, med betydligt bättre egenskaper, har kommit till. Även om dagens urval av storleksanpassade mattor är stort kan man ändå se ett växande utbud av fler och fler strukturer, färger och mönster. Ett annat vanligt argument för heltäckningsmattor är dess ljudisolerande egenskaper. Men vad är en heltäckningsmatta och vilka olika sorter finns det? Att rulla ut en ny heltäckningsmatta i ett rum är enkelt, det svåra är att veta vad du ska täcka golvet med i sovrummet, i barnrummet, och alla andra rum i hemmet.

Nu förtiden används det mest syntetiska iber inom tillverkningen av heltäckningsmattor. Det mest använda materialet är polyamid, som ofta också kallas nylon. Gemensamt för all syntetisk fiber är att de absorberar väldigt lite fukt, och de förlorar inte heller sin motståndskraft om de skulle bli blöta. Om du väljer en heltäckningsmatta som har dubbelt så tjocka fiber som normal kommer inte smutsen gå in på djupet, så du kan enkelt dammsuga mattan. Studier visar att om du tar bra hand om din heltäckningsmatta kan även personer som lider av allergier använda dem i sina hem. Förr i tiden användes oftast jute och bomull för anpassade mattor, men nuförtiden när naturmaterial används är det främst ull och hårfiber från boskap, älg, get och andra pälsdjur. Eftersom utbudet av heltäckningsmattor innefattar hundratals produkter, med olika mönster och färger, erbjuder detta större valmöjligheter än andra material. Ofta finns samma heltäckningsmatta i 20 olika färger. Det finns stor chans att hitta en mata som gör att ditt rum ser ut precis som du vill.

Skandinaviens äldsta och mest traditionella historia inom mattillverkning kommer från Herning. Härifrån har Egetaepper (Egemattor) tillverkat mattor i nästan hundra år, och ingen annan stad är så långt i framkant inom design och kvalité som dem. Ege har ett unikt utbud av certifieringar för miljö- och inomhusklimat, där den unika klimatcertifieringen Cradle to Cradle är kronan på verket. Cradle to Cradle betyder att konsumtionen av resurserna inte bara gör ett så litet klimatavtryck som möjligt, utan påverkar miljön positivt.  Detta åstadkommer de genom att tillverka heltäckningsmattor och skräddarsydda mattor av återvunna material. Även energin som används för tillverkningen kommer från marina hydroelektrisk el. En heltäckningsmatta från Ege tillverkas med största hänsyn till miljön, säkerhet och kvalitet. Alla heltäckningsmattor måste genomgå speciella testmetoder som genomförs på State Testing Center och bland annat följer ISO, mått och dimensionella avvikelser, brännbarhet och effekt för hög temperatur, ljudabsorbering, färg och kemisk hårdhet. Självklart säljer vi på Trendcarpet skräddarsydda mattor och heltäckningsmattor från Ege.

Matta2018-11-06

Mattor

Kundservice

Information

SvenskaNorskSuomiDanskEnglishDeutschDeutsch (Österreich)NederlandsNederlands (België)FrançaisFrançais (Belgique)EspañolItalianoPolskiČeskýEnglish/EUDeutsch (Schweiz)Français (Suisse)Magyar (Hungary)