De olika persiska stilarna på mattor

De olika persiska stilarna på mattor

Den persiska mattan är en matta djupt rotad i iransk historia. Under århundraden har mattan varit en väsentlig del av iransk kultur och konst. Men med tanke på att det förmodligen är den mest ikoniska mattan i världen, så vet många inte att det finns många olika stilar och mönster av persiska mattor, var och en med sin egen individuella historia och i vissa fall vävnings-/knyttekniker. Här på Trendcarpet har vi till exempel baluchi, suzani, hamedan, shiraz, tabriz och moud som alla är persiska mattor. I detta blogginlägg kommer jag att berätta kort om historien och utformningen av några av dessa mattor. För en mer allmän översikt av Persiska mattors historia har vi tidigare skrivit om en här.

Som du kanske vet, är persiska mattor av olika slag vävda av nomadiska stammar, byar och städer, över hela Iran. Som sådan har mattorna från deras respektive ursprungsort kommit att återspegla människors kultur genom sina olika utformningar och mönster.

 

Keshan persisk matta

Keshan är en måttlig stor stad belägen mellan Isfahan och Teheran, mycket nära kanten av öknen Dasht-e-Kavir. I århundraden var staden en viktig handelsknut som ligger längs Silkesvägen.

Keshanmattor är handgjorda i staden och dess omgivande förorter. Mattan är känd för att vara tillverkad med en hög knutdensitet med persiskknut, medan varp och väft är gjorda av bomull och högen är gjord av högkvalitativ ull. Mattan kan utmärkas av sina fantastiskt utformade medaljonger, träd och konstmotiv som vanligtvis görs med dominerande färger som blå, röd och beige.

Den berömda Ardebilmattan är en Keshanmatta som tros ha blivit gjord på 1500-talet. Den kan fortfarande ses idag i Victoria och Albert-museet i London.

Keshanmattor har fortfarande idag samma rykte om sig att vara välgjorda och vackert designade mattor.

Baluchi persisk matta

Baluchi persiska mattor är ursprungligen mattor gjorda av Baluch, nomaderna som bor nära gränsen mellan Iran, Afghanistan och Pakistan. Mattorna säljs i staden Mashhad i Iran.

Baluchimattan kan karakteriseras och identifieras av dess unika livliga mönster som vanligtvis har dominerande färger som röd, brun och mörkblå. Varpen är gjord av ull och mattan är knuten för hand till och med idag.

Tabriz persisk matta

Tabrizmattan knyts för hand i staden Tabriz i nordvästra Iran. Det är en av världens äldsta mattvävningscentrum och är känd över hela Iran.

Mattan har en av de mest mångsidiga mönster som sträcker sig från bild-, medaljong- och till och med 3d-mattor. De är också kända för att vara en av de finaste knutna mattorna i världen, eftersom knutspänningen kan sträcka sig upp till 110 raj (det här är antalet knutar per 7 cm av mattan).

 2021-09-10

Mattor

Kundservice

Information

SvenskaNorskSuomiDanskEnglishDeutschDeutsch (Österreich)NederlandsNederlands (België)FrançaisFrançais (Belgique)EspañolItalianoPolskiČeskýEnglish/EUDeutsch (Schweiz)Français (Suisse)Magyar (Hungary)